INVENTICA CNPR – învățare în directă conexiune cu nevoile imediate ale comunității.

Săptămâna trecută, Clubul de inventică al Colegiului Național ”Petru Rareș” din Suceava a donat secției de Anestezie -Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava un număr de dispozitive realizate de unii dintre cei mai entuziaști membri ai săi. Toate acestea au scopul de a ajuta persoanele din cea mai fiebinte zonă a spitalului, în lupta cu flagelul reprezentat de COVID – 19.

Un exemplu în acest sens este realizarea adaptării celor patru măști “Easybreath”, destinate realizării de scufundări, spre a fi utilizate în conexiune cu aparatele de respirat artificial. Deși, în ansamblul lor, măștile adaptate sunt un model neomologat, din mediul online s-a aflat că ele sunt utilizate atunci când nu mai există alte variante și când nevoia de sprijin a funcțiilor vitale a bolnavilor depășește capacitatea pe care o au secțiile ATI ale spitalelor.  Astfel de măști au fost utilizate pentru prima data în Italia și, apoi, practica adaptării lor s-a extins și în alte regiuni ale Europei. Există un brevet de liberă utilizare a valvei de legătură, care permite realizarea adaptărilor măștilor sportive spre a avea uz medical.

Un alt exemplu este realizarea a 4 splittere pentru multiplicarea fluxului provenit de la ventilatorul de anestezie drager, (care se află în dotarea aparatelor de respirație artificială a spitalelor), spre a fi folosit de doi pacienți simultan. Cu aceste patru splittere pot fi racordați astfel, 8 bolnavi la patru aparate.

De asemenea, au fost realizate și predate spitalului județean adaptoare pentru măști chirurghicale care permit înlocuirea elasticului ce se atașează după urechi, cu o bandă ce se montează după cap. Această bandă este reglabilă și este de ajutor persoanei care poartă măștile chirurgicale mult timp și care, de regulă, face răni de la purtarea măștilor.

Toate dispozitivele enumerate au fost realizate în cadrul clubului de inventică al colegiului, de către elevul Antonie GRIGORAȘ din clasa a 8-a A, utilizând o imprimantă 3D achiziționată de curând, cu fonduri care au inclus și premiile materiale pe care le-a câștigat ca urmare a participării la diferite concursuri de inventică, dar și fonduri personale. Donația a fost suportată financiar atât de către clubul de inventică al colegiului, cât și de către elevul autor. De altfel, nu este singura donație făcută. A existat și o livrare asemănătoare către un spital din Transilvania, care a postat pe platforma 3D Printing Media Network rugămintea de a fi sprijinit cu materiale printate de către voluntari.

În prezent, alți membri ai clubului lucrează la adaptarea unei stații de decontaminare  care să poată fi utilizate de mai multe persoane deodată. Activitatea clubului se derulează de o manieră extracurriculară, cu scopul de a dezvolta la membrii săi competențe de inovare, științifice și tehnice și de a permite învățarea în directă conexiune cu nevoile imediate ale comunității.

Prof. Anca Greculeac

Coordonatorul Clubului de inventică
CNPR Suceava