Despre „Europa Festival – Rencontre sportive et culturelle”

 

În perioada 6-9 mai 2011 paisprezece sportivi suceveni au fost invitaţi, datorită demersurilor întreprinse de Asociaţia „Laval-Suceava” din Laval, Franţa şi Asociaţia „Curcubeul succesului” din Suceava, la manifestarea intitulată „Europa Festival – Rencontre sportive et culturelle” de la Laval, departamentul Mayenne, în regiunea Pays de la Loire. La acest eveniment organizat de La Maison de l’Europe din Laval au participat, alături de francezi, sportivi şi artişti amatori din Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Grecia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia şi Ungaria.

Plecând de la ideea că toate statele Europei alcătuiesc o singură naţiune, cea europeană, coordonata principală a festivalului a fost socializarea, elevii şi studenţii suceveni având un bun prilej de a-şi exersa abilităţile de comunicare în limba franceză sau în engleză, germană, spaniolă, etc. Grupul sucevenilor condus de către prof . Cristian Doboş şi prof. Sorin Rîmbu de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava a fost format din 7 elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava (Bîrsan Florin, Gavrilovici Mihai, Husarciuc Lia, Mihoc Ioana, Moţpan Mihai, Şovea Andreea şi Ţînţar Victor) şi 7 studenţi de la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava (Lazurcă Mariana, Mihoc Pantelimona, Monea Alexandra, Andronic Vlad, Icuţă Alexandru, Bursuc Liviu şi Andreica Octavian).

În prima zi a festivalului sportivii suceveni au fost repartizaţi de către organizatori la mai multe discipline sportive: baschet, badminton, handbal şi atletism.

În cea de a doua zi a festivalului sportivii suceveni au participat la turneele de calificare la handbal (în localitatea Mayenne) şi baschet (la Evron), dar şi la competiţiile rezervate atletismului şi badmintonului. Baschetbaliştii suceveni au fost împărţiţi în 6 echipe multinaţionale mixte formate ad-hoc, prin tragere la sorţi, astfel încât băieţi şi fete care se întâlneau pentru prima dată, provenind din 13 ţări diferite, au jucat baschet împreună, de plăcere.

În ziua a treia a festivalului au avut loc finalele şi festivitatea de închidere la care au participat peste 1500 de “europeni”.

Periplul sucevenilor la festivalul Europa ediţia 2011 s-a încheiat cu trei zile de excursii: pe 9 mai grupul sucevenilor a beneficiat de o excursie oferită de către  Asociaţia „Laval-Suceava” din Laval, Franţa şi Asociaţia „Curcubeul succesului” din Suceava. Sucevenii au vizitat obiective turistice renumite din nord-vestul Franţei, precum catedrala de la Chartres, oraşul corsarilor Saint Malo, Mont Saint Michel etc., iar pe 10 şi 11 mai elevii şi studenţii suceveni au trăit momente de neuitat în Paris…

 

Prof. Cristian Doboş




CNPR Suceava