sigla CNPRColegiul Național ”Petru Rareș” a câștigat un proiect de mobilitate ERASMUS+, de tip KA 1, cu tema ”Dezvoltarea competentelor profesorilor in vederea consilierii elevilor in problematica devenirii personale”.

Obiectivul general al proiectului: dezvoltarea competentelor profesorilor colegiului pentru consilierea elevilor in problematica dezvoltarii personale, ca premisa a integrarii in spatiul european al muncii (gestionarea viitorului si cresterea calitatii vietii).

Obiectivul specific/ scopul proiectului: abilitarea unui numar de 15 profesori ai colegiului care sa deruleze cu elevii activitati de dezvoltare personala. Indicatorii de realizare – certificarile obtinute de la furnizorii de formare de catre fiecare profesor.

Perioada de implementare a proiectului va fi: 01-09-2014 , 31-08-2016

Activitățile proiectului sunt:

1. Selectarea, în cadrul unui proces cu mai multe etape, a unui număr de 15 profesori care vor participa la cursuri de formare și la activități de elaborare și testare a prosuselor finale ale proiectului, respectiv la activități legate de managerierea proiectului.

2. Repartizare profesorilor selectati la diferite stagii de formare,  derulate in perioada sept. 2014 – mai 2015, in functie de urmatoarele criterii: specialitatea, nevoia autoidentificata de formare intr-un anumit subdomeniu al dezvoltarii personale (de ex. dezvoltarea inteligentei emotionale, a creativitatii, a competentei comunicative, interculturale, antreprenoriale, a autocunoasterii, a capacitatii de orientare in cariera si de integrare in procesul de invatare pe tot parcursul vietii).

3. Participarea celor 15 profesori la stagiile de formare si obtinerea, de catre acestia, a certificarilor europene.

4. Formarea unui grup de lucru care include cei 15 profesori participanti la proiect si a unui numar de 15 voluntari – alti profesori interesati de problema dezvoltarii personale a elevilor, cu parcurgerea urmatoarelor etape:

a) diseminarea informatiei in cadrul grupului de lucru.

b) organizarea competentelor dobandite individual intr-o structura unitara (elaborarea unei programe modulare de dezvoltare personala, conceputa pentru elevii CNPR, dar cu mare potential de transfer, in special pentru liceele de invatamant general).

c) elaborarea următoarelor materiale-suport:

– ”Ghidul de dezvoltare personala durabila a elevilor” pe cicluri de invatamant si specializari, pentru uzul profesorilor-diriginti

– ”Culegere de exercitii de dezvoltare personala” pentru toate componentele dezvoltarii personale acoperite de domeniile cursurilor, pe cicluri, cu durata de rezolvare de 40 de minute, aplicabile cu precadere la orele de dirigentie

– Programa de curs optional interdisciplinar pe tema dezvoltarii personale, cu titlul ”Managementul carierei” care să intre in oferta CDS a CNPR

– Set de tehnici si materiale-suport pentru identificarea elevilor care au nevoie de un plan de dezvoltare personala intensiva

– Set de materiale (modele de teste, chestionare, sondaje de opinie, intrebari pentru focus grup) care sa masoare evolutia elevilor pe traiectoria dezvoltarii personale in timpul scolaritatii

– Curs de formare a adultilor pe tema consilierii elevilor in domeniul dezvoltarii personale.

 

5.Testarea materialelor elaborate, in perioada sept. 2015 – martie 2016.

6. Colectarea feed-back-ului etapei anterioare, amendarea materialelor elaborate si realizarea formei finale a produselor finale.

7. Includerea programei de curs optional interdisciplinar pe teme dezvoltarii personale in oferta CDS a colegiului. Discutarea acesteia, in vederea ameliorarii ei, in comisia de curriculum a scolii.

8. Abilitarea cursului de formare adulți si realizarea  unei formari pe baza acestuia. Colectarea feed-backului, pentru realizarea completărilor necesare in structura cursului.

9. Finalizarea produselor finale pe baza tuturor informatiilor si corecțiilor primite din partea profesorilor participanti la curs, a profesorilor diriginți și a profesorilor formatori la cursul de adulti.

În cadrul etapei de testare a produselor finale ale proiectului, elevii CNPR ghidati de profesori, vor parcurge următoarele module:

Modulul I – secventa liniara obligatorie

– Autocunoastere

– Dezvoltarea gandirii creative

Modulul II –  o secventa optionala din seria:

– Dezvoltarea abilitatilor de organizare/ leadership/ antreprenoriale

– Dezvoltarea abilitatilor de comunicare

– Dezvoltarea abilitatilor emotionale si de relationare

Modulul III – secventa liniara obligatorie

– Dezvoltarea unui comportament proactiv

– Gestionarea viitorului

Procesul de selectie  a profesorilor in vederea includerii in grupul tinta direct al proiectului va avea urmatoarele etape, in conformitate cu textul proiectului:

1.Anuntarea de catre echipa de proiecte europene a colegiului a obiectivelor, activitatilor, produselor finale ale proiectului, prin publicare pe site – ul colegiului si prin alte canale de comunicare.

2.Depunerea din partea profesorilor doritori a unui dosar care sa includa urmatoarele piese: cerere, scrisoare de intentie (in care sa fie descris cel putin un proces de consiliere a unui elev/ grup de elevi pe o durata de cel putin doi ani in care profesorul a fost implicat) si CV. Sunt invitati sa participe la selectie, in mod expres, psihologul scolii, responsabilul / alt membru al Comisiei de curriculum, responsabilul / alt membru al Comisiei de formare continua a colegiului, responsabilul / alt membru al comisiei dirigintilor, responsabilul / alt membru al echipei de proiecte europene. Perioada de depunere la secretariatul colegiului: 4 august – 2 septembrie.

Profilul profesorilor va fi analizat atat individual, cat si ca parte a grupului tinta, astfel incat structura acestuia sa reprezinte o garantie a atingerii obiectivelor proiectului.

Criterii la nivel individual: capacitate mare de munca, experienta, creativitate, motivatie, autoritate morala si intelectuala, nevoi autoidentificate de dezvoltare personala, deschiderea catre oportunitatea propriei  formari continue prin actualul proiect, capacitatea de a prioretiza acest proiect in raport cu alte proiecte personale sau de grup.

Criterii la  nivel de grup: profesori de specialitati diferite, psihologul scolii etc.; calitatea de diriginte, capacitatea de a servi scopurile mobilitatii; capacitate mare de impact asupra altor grupuri tinta: parinti, comunitate; spirit de echipa necesar in realizarea produselor finale, precum si in activitatile de exploatare si diseminare.

3.Interviul, pe baza unui set de probleme axate pe tema consilierii individuale si de grup a elevilor, 5 septembrie, ora 8, aulă.

Juriul va stabili o lista de rezerve, pentru situatia in care, din motive obiective (de ex. forta majora), profesorii inclusi in grupul tinta direct nu vor putea participa la mobilitati. Participarea la mobilitati include in mod automat (in al doilea an de implementare a proiectului) colaborarea pentru elaborarea si testarea produselor finale ale proiectului si participarea la alte activitati ale proiectului (vizibilitate, impact, diseminare etc). Produsele finale ale proiectului (in numar de 6) vor fi elaborate si testate in echipe de cate 2 profesori (deci in total 12  profesori), 3 profesori ai grupului tinta constituindu-se in echipa de implementare a proiectului.

4 Semnarea unui contract intre institutia ce deruleaza proiectul (colegiul) si profesorii inclusi in grupul tinta direct, 5 septembrie, ora 12, aulă.

Produsele finale ale proiectului – instrumente de lucru in activitatea ulterioara a colegiului

Produsele finale ale prezentului proiect (ghidul de dezvoltare personala a elevilor pe cicluri de invatamant – care va fi tiparit si totodata postat eletronic pe blogul proiectului, culegerea de exercitii, fiecare avand cate o durata de 50 de minute, de asemenea tiparita si postata electronic pe blogul proiectului, programa de curs optional ”Managementul carierei”, setul de materiale care sa masoare evolutia elevilor pe traiectoria dezvoltarii lor personale in timpul scolaritatii, sau care sa identifice elevii care au nevoi speciale in acest domeniu – validate de psihologul scolii, cursul pentru adulti, care va intra in oferta CCD judeteana) vor constitui instrumente de lucru deosebit de utile in activitatea ulterioara a colegiului.




CNPR Suceava