logo isweeepColegiul Național Petru Rareș din Suceava a fost reprezentat în Texas, Houston, la I-SWEEEP 2016 (International Sustainable World – Energy, Engineering and Environment Project Olympiad) de către o echipă formată din elevii Alexandra Manciu și Șerban Șlincu, din clasa a 11-a, respectiv de către Anca Greculeac, profesorul coordonator al Clubului de inventică al colegiului. Concursul a reunit un număr foarte mare de participanți, din 62 de țări, fiind validate pentru a fi evaluate 385 de proiecte, grupate în cele 3 mari domenii ale evenimentului – inginerie, energie și mediu (ultimul cu subdomeniile: poluare, sănătate și prevenirea bolilor). Tema cu care echipa suceveană s-a prezentat în concurs, în domeniul Ingineering, a fost ”Alternative Solution for Speech Disorders”. Membrii juriului (profesori universitari, cercetători) au considerat lucrarea ca una cu mare potențial practic, aplicabil persoanelor care și-au pierdut capacitatea de a vorbi.

Calificarea pentru a participa la această competiție internațională a fost obținută în vara anului 2015, în cadrul concursului național RoSef – Romanian Science Engineering Fair. Lucrarea prezentată la competiția internațională fost dezvoltată pe parcursul unui an întreg de muncă, fiind construite 3 prototipuri și fiind testate tot atâtea metode de utilizare. În prezent, elevii participanți doresc sa continue cercetarea, pentru a construi un prototip mai compact, flexibil și total independent de PC.

Participarea la ISWEEEP 2016 a fost un excepțional prilej pentru elevii suceveni de a se întâlni cu alți tineri cercetători din lumea întreagă, care, în marea lor parte, au considerat concursul ca pe un mic test pentru viitorul lor.




CNPR Suceava