În săptămâna 24 august – 1 septembrie 2019, în Oxford, Marea Britanie, s-a desfășurat tabăra „Oxford for Romania Summer School”. Din cei 24 de participanți din întreaga țară, 2 sunt elevii colegiului nostru. I-am rugat să își scrie impresiile și rolul pe care această școală de vară l-a avut în viața lor. Vă invităm să citiți cele scrise, în speranța că în anul 2020 și mai mulți elevi ai colegiului „Petru Rareș” vor participa la această tabără:

Strugariu Teodora-Georgiana, clasa a XII-a E:

O inițiativă a unor români implicați în comunitate, masteranzi, doctoranzi sau absolvenți a prestigioase facultăți a adunat 24 de adolescenți români curioși, cu diferite pasiuni, în Oxford, iar eu am fost una dintre acești norocoși.

Și așa au început 7 zile de neuitat care au reușit să ne ofere tuturor noi perspective asupra viitorului nostru.

Programul a fost variat, cu diferite cursuri, de la neuroștiință, genetică, astrofizică, până la etică, fotografie și business. Am avut ocazia să cunoaștem oameni din diferite domenii, stabiliți în diferite colțuri ale lumii, care ne-au împărtășit puțin din experiența lor de viață și ne-au prezentat călătoria lor spre “succes”. 

Printre orele de cursuri am avut și activități de team building și am apucat să explorăm Oxfordul, precum și câteva din cele 42 de colegii. Am trecut prin locurile în care și-au scris Lewis Carroll și J.R.R. Tolkien marile lor opere și am apucat să vedem renumitele locuri  în care s-a filmat “Harry Potter”. 

Probabil cea mai deosebită experiență a fost participarea la un hackathon, un eveniment în care am încercat să dezvoltăm proiecte pentru salvarea mediului, ce ar putea fi implementate la întoarcerea noastră în Romania, în scurt timp. Am avut ocazia să lucrăm cu oameni din domeniul afacerilor și să vedem ce înseamnă să pui bazele unui proiect.

Noi, participanții, veneam din diferite părți ale României, fiecare cu pasiuni diferite: drept, logică, matematică, fizică, robotică, arhitectură etc, dar împărtășeam dorința de a face ceva pentru comunitate, de a învăța mai mult și de a explora lumea. M-au inspirat poveștile tuturor și mă bucur că am ajuns să îi cunosc cu adevărat pe câțiva dintre ei. 

Uitându-mă înapoi, pot spune că abia aștept să văd drumul fiecăruia de acum încolo și mă bucur că fac parte din familia Oxford for Romania, cei care mi-au arătat ce înseamnă să îți urmezi visele, să muncești pentru a ajunge unde îți dorești, dar, mai presus de toate, ce înseamnă  să fii om.

 

Țibuleac Bogdan, clasa a XI-a E:

“Oxford for Romania” a fost cea mai memorabilă experiență academică pe care un elev o poate trăi – o experiență unică, ce nu se termină în ultima zi a școlii de vară, ci continuă prin legătura creată cu participanții, lectorii, mentorii și voluntarii. Nu doar că ai posibilitatea de a-ți extinde cunoștințele și dezvolta gândirea, dar este un proiect care promovează umanitatea.

Au fost niște zile intense, un program încărcat, pauze scurte și, practic, ore puține de somn. Oboseala, însă, nu s-a simțit. De ce ? Pentru că voluntarii și lectorii ne-au transmis din energia și emoția lor. Niște persoane modeste, de o calitate incomensurabilă, care ne povesteau cu atât de multă pasiune ceea ce fac ei și cum au ajuns să-și îndeplinească visurile, încât te motivau să îndrăznești mai mult de la viață. La sfârșitul zilei regretai că trebuie să dormi și că nu îi poți asculta mai mult, dar trebuia să fii pregătit pentru următoarea zi.

Am descoperit o altă perspectivă a lumii, o altă viziune despre opțiunile de carieră, o altă abordare asupra educației, un alt model al profesorului, o altă paradigmă a procesului cunoașterii și altă imagine a succesului decât cu ceea ce suntem obișnuiți să fie promovat în societatea românească.

Pe scurt, prea puțin timp pentru a potoli setea de cunoaștere și de a profita de experiența acestor oameni, dar destul cât să pot spune că în niște străini am găsit, în câteva zile, familia Oxford for Romania.

 

GALERIE DE FOTOGRAFII

 

 

 
CNPR Suceava