EUCYS este o manifestare științifică de tip concurs/expoziție organizat de către Uniunea Europeană, prin programul Știință și Societate. România se află la prima participare la această manifestare, realizată prin intermediul a trei lucrări intens pregătite, care s-au înscris în domeniile: mediu, sănătate și științe sociale.

Una dintre aceste lucrări a purtat numele de ”Ochelarii fericirii”, fiind elaborată după mai bine de doi ani de muncă de către Ioana Ruxandra GRECULEAC, elevă a Colegiului Național ”Petru Rareș” din Suceava și de către Tudor PETRACOVICI, elev al Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, ambii în clasa a 11-a. Cei doi coechipieri nu sunt la prima lucrare de cercetare școlară, ei având la activ încă două, dintre care una care a reprezentat o reconstituire a unui experiment celebru realizat de către Nikola Tesla.

Lucrarea ”Ochelarii fericirii” a pornit de un studiu asupra motivelor pentru care oamenii, dar în special adolescenții sunt fericiți, respectiv nefericiți, în marile culturi ale lumii și a relaționat stările de fericire cu practicile culturale aferente, dar și cu emoțiile fundamentale implicate (bucurie, tristețe, frică, furie/dezgust). Lucrarea a definit două niveluri de fericire: fericirea profundă (dată în special de o bună stimă de sine, de o sănătate corespunzătoare, de un bun statut social) și epifericirea (fericirea de moment), identificând sursele de bază ale acestora – nevoia de iubire, nevoia de a excela într-un domeniu si nevoia de independență. De asemenea, lucrarea  a propus pentru cel de-al doilea nivel, moduri in care emoțiile negative: tristețea, frica, furia/dezgustul pot fi contracarate prin intermediul unor realități virtuale, acceptate ca reale de către creier. Acestea stimulează secreția așa-zișilor hormoni ai fericirii și atenuează stările psihice care pot genera nefericire la un anumit moment. Modul de contracarare a emoțiilor negative a fost unul dintre inovațiile proiectului. De exemplu, emoția fundamentală de tristețe își are originea în teama reală sau imaginară de pierdere a unui lucru valoros, de exemplu iubirea. Or alergarea cu orice preț după iubire sau respingerea ei constituie două moduri de abordare defectuoasă a fericirii. ”Ochelarii” propun o diminuare a tristeții prin intermediul unei abordări ”sănătoase” a surselor ei. Iubirea este astfel prezentată prin bucuria pe care o produce și prin devoțiunea pe care o presupune.

Din punctul de vedere al hardului și softului, ”Ochelarii fericirii” au propus un dispozitiv de colectare a unor date biologice aflate în legătură cu nivelul de somatizare a stării de moment a purtătorului voluntar (pulsul, temperatura și umiditatea pielii din apropierea tâmplei), au identificat tipul de stare psihică a acestuia și intensitatea de manifestare și în funcție de acestea, au propus un răspuns pe care telefonul propriu să-l dea purtătorului. Ochelarii, în comunicare cu telefonul purtătorului, au fost astfel un dispozitiv de colectare, interpretare de date și de stabilire a unor răspunsuri posibile pentru un voluntar ”testat”. Operația de testare a durat maxim două minute, în care voluntarul a vizionat patru secvențe de filme, reprezentative pentru cele patru emoții fundamentale, iar datele au fost interpretate în mod inedit, prin intermediul unei funcții definite de către autori. Valorile acestei funcții decideau tipul și intensitatea răspunsului pe care purtătorul ochelarilor îl primea din partea telefonului.

Lucrarea a fost apreciată de juriu pentru interdisciplinaritatea ei și pentru faptul că într-un timp relativ scurt realiza atât elemente de diagnoză, cât și de prognoză, deși evaluare propriu – zisă a fost mai mult monodisciplinară. În plus, de-a lungul întregii perioade a concursului, vizitatorii și participanții de la celelalte standuri s-au dovedit încântați să-și testeze nivelul de fericire și să exprime faptul ca o pereche de astfel de ochelari au putea fi soluția pentru unii dintre prietenii lor adolescenți. Autorii elevi sunt hotărâți să perfecționeze prototipul și să analizeze modul în care acesta ar putea fi valorificat pe piață.

Voluntară în procesul de testare a ochelarilor, în timpul concursului Un interviu către media locală din Sofia
Delegația României în fața panoului central al manifestării Autorii Ochelarilor fericirii în așteptarea vizitatorilor standului.

 

Coordinating Teacher

Anca Viorica GRECULEAC, ”Petru Rares” National College, Suceava, Romania

 

 

 
CNPR Suceava