Premiul ”Profesor Frieda Vigder”

Frieda Vigder s-a născut în ianuarie 1911 în satul Chilişeni, în casa familiei Itzig Hutman-Rachmuth, morar, și Ietti Hutman-Rachmuth, casnică. A avut o soră Clara (după căsătorie, Clara Zloczower) care a devenit ulterior judecător și un frate, Carl, contabil care a decedat de îndată ce familia s-a întors din deportarea în Transnistria.

Frieda Vigder s-a căsătorit în 1934 cu Simon Vigder, care a fost jurist. Nu au avut copii.

A urmat studiile în limba germană la Școala Primară din Chilişeni. După unirea Bucovinei cu România, se mută cu familia la Suceava. Urmează cursurile Liceului de Fete  „Doamna Maria” (astăzi, Colegiul Naţional „Petru Rareş”), făcând parte din prima generație de liceeni care termină studiile în limba română (înaintea şi în timpul primului război mondial, Liceul a funcţionat ca liceu cu studii în limba germană).

A absolvit Facultatea de Fizică-Chimie la Universitatea din Cernăuţi, în anul 1932. După absolvire, a devenit profesoară de chimie la Cernăuţi, unde a și locuit vreme de 11 ani.

Asemeni multor semeni de ai săi, Frieda Vigder a fost deportată, împreună cu întreaga familie, într-un lagăr din Transnistria, unde, cu sprijinul unor locuitori din zonă, Frieda Vigder și-a transformat locuința în școală pentru copiii familiilor deportate.

Revenind la Suceava, ocupă pentru o vreme funcția de șef al Secției de Învățământ și de inspector școlar. Frieda Vigder a devenit profesor la liceul pe care îl absolvise. S-a remarcat prin exigență și un excepțional talent pedagogic. A fost apreciată deopotrivă de elevi, absolvenți și profesori, colegi ai domniei sale.

A fost director al liceului „Petru Rareş” între anii 1957 şi 1963.

În iulie 2009, la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, cu sprijinul dnei. prof. Ica Manas Zloczower de la Case Western Reserve University din Cleveland, Ohio,  s-a instituit “Premiul Profesor Frieda Vigder” care se acordă la sfârșitul fiecarui an școlar unui absolvent/absolvente a Colegiului pentru rezultate foarte bune la învățătură și care provine dintr-o familie cu mijloace financiare modeste.

CURSUL_FESTIV_BURSA_FRIEDA_VIGDER_01.06.2014_Gavriliuc_Daniela 2014 – Daniela Gavriliuc cu dna. prof. Olga Mustata
CURSUL_FESTIV_BURSA_FRIEDA_VIGDER_01.06.2013_Magas_Emanuel 2013 – Emanuel Magas cu dna. prof. Olga Mustata
2012 – Emanuel Schipor cu dna. prof. Olga Mustata
2011 – Ana Cajvan, împreună cu dna. prof. Ica Manas Zloczower
2010 – Ionuț Blesneag