Joi, 24 septembrie 2015, la ora 10:00, a avut loc la Colegiul Național „Petru Rareș” un moment deosebit, marcat de acordarea certificatelor de limbă germană DSD 1 elevilor care, în luna martie a anului școlar trecut, au participat la examenul amintit. Cei 52 de candidați au fost felicitați într-un cadru oficial în cursul unei festivități la care au luat parte domnul Dieter Jaeschke, consultant de specialitate al Centralei pentru activitate școlară în străinătate (ZfA) din București, prof. Daniela Dungeanu, director al Colegiului Național și profesorii de germană ai colegiului prof. Ella Shlosberg, prof. Ramona Greciuc, prof. dr. Anca Zaharia și prof. dr. Mihai Crudu, cei care, alături de dna. prof. Ștefania Mitre s-au ocupat îndeaproape de pregătirea elevilor în vederea susținerii acestui examen. Activitatea a cuprins și un moment muzical în interpretarea elevelor Teodora Ani și Medeea Soroceanu, cea din urmă fiind și cea mai tânără posesoare a diplomei DSD 1.

Deutsches Sprachdiplom (DSD) este un examen de limba germană recunoscut la nivel internațional care atestă competențe lingvistice de la nivelul A2 până la C1. Prima treaptă a examenului, DSD 1, confirmă cunoștințele candidaților pentru nivelurile A2/B1, oferindu-le acestora, conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi (CECRL), abilități fundamentale de exprimare și comunicare în limba germană. Acest examen se organizează la Colegiul sucevean de doi ani și se bucură de un interes deosebit din partea elevilor, al căror număr crește de la an la an. Dacă în anul școlar 2013-2014 au fost 34 de candidați la acest examen, promovabilitatea fiind de 100%, la sesiunea din primăvara acestui an au participat 53 de elevi, cărora li s-au alăturat 44 de elevi ai Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți. Și această a doua sesiune s-a încheiat cu succes, rata de promovabilitate fiind de 98% (locul I în țară). Și pentru anul școlar în curs pregătirile demarează, data stabilită pentru examenul scris fiind 9 martie 2016.

Treapta a doua a examenului, DSD 2, asigură, conform CECRL, abilități avansate de exprimare și comunicare în limba germană (nivelurile B2/C1), permițându-le elevilor să se înscrie la o facultate cu predare în limba germană, în țară sau în străinătate. Acest examen este deja tradiție a Colegiului Național „Petru Rareș”, organizându-se de peste 10 ani și bucurându-se, în ultimii 6 ani, de promovabilitate maximă. Acest aspect îi conferă liceului un statut deosebit la nivel național, fiind singura instituție de învățământ din România ce a reușit această performanță, dar și la nivel european, pregătind tineri apți pentru închega o generație plurilingvă în plină dezvoltare.

Se poate afirma că la acest cunoscut liceu sucevean este susținută și încurajată cu tenacitate învățarea limbii germane, confirmându-i acesteia statutul de lingua franca a Uniunii Europene.

 

 

 

 




CNPR Suceava