Gânduri de olimpic
IASMINA RĂCEANU
IASMINA ESTE ELEVĂ ÎN CLASA A VIII-a CU PREDARE INTENSIVĂ A LIMBII GERMANE DE LA COLEGIUL NOSTRU. PASIONATĂ DE TOT CEEA CE ȚINE DE DOMENIUL UMANIST ȘI AL ARTELOR FRUMOASE, IASMINA ESTE PRIN EXCELENȚĂ UN CREATOR. ÎN ACEST AN ȘCOLAR A OBȚINUT PREMIUL II LA OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LIMBA ROMÂNĂ, PREMIU CARE ÎI PERMITE SĂ PARTICIPE, LA SFÂRȘITUL LUNII MAI, LA ETAPA INTERNAȚIONALĂ. RECENT, A OBȚINUT PREMIUL III LA CONCURSUL NAȚIONAL CULTURĂ ȘI SPIRITUALITATE.
SĂ NU UITĂM ȘI MARELE PREMIU OBȚINUT ÎN LUNA DECEMBRIE LA CONCURSUL ORGANIZAT DE GOOGLE: DESENUL IASMINEI A FOST LOGO-UL GOOGLE ÎN ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, 1 DECEMBRIE.
O PARTE DIN DESENELE IASMINEI POT FI ADMIRATE PE SITE-UL
http://art.lookandlearn.com/Z57840/Iasmina-Maria-Raceanu
Olimpiada de Limba Română mi-a oferit prilejul de a vedea că se poate trăi într-un cuvânt. Aşadar, mi-am luat propria vocabulă, i-am atins cu grijă corpul firav, apoi am intrat într-însa. Fără să vreau, mi-am dat seama că e o mică bucată ruptă din mine, aşa că eu, chemând alte cuvinte care să mă ajute, ar trebui să i-o lipesc locului din care ea lipseşte. Olimpiada este cuvântul în care locuiesc de ceva vreme. Mi-e greu să spun dacă aş mai putea ieşi de-aici. Olimpiada e deja în interiorul meu, e încăperea în care toate cuvintele mele se adună şi vibrează pentru viaţă. Aş putea lega de fiecare literă din acest cuvânt o întreagă emoţie. „O” ar putea fi ordine, oameni; „L” – libertate, lumină; „I” – Imaginaţie, şi tot aşa, până mult mai departe, până creez un nou alfabet.
Purtând acest spaţiu în mine, am observat că înăuntrul meu se ascund aripi ce se vor a fi deschise, să zboare prin el. O pasăre are nevoie şi de odihnă pe pământ, deşi şi-ar putea scurge firele de nisip din timp, în cer. Eu am rămas cu privirea îndreptată spre cer, iar împreună cu cuvintele ordonez cum îmi este mai drag realitatea de dedesubt, cu alţi ochi. Cu multă ambiţie, fără să mă las distrasă, cu putere de muncă şi dorinţă, se pare că aripile încep să zboare. Păcat că acestea sunt, în felul lor, doar cuvinte. Însă reclădesc Olimpiada. Cu ajutorul lor, experienţa îşi continuă drumul în fiecare din noi. Şi în mine.
Îmi voi lua paşii şi îi voi arunca, în continuare, pe câmpul Literaturii. Cred că e singurul loc în care cuvântul prinde formă, culoare şi devine, totuşi, o aripă.
ADNANA LEIZERIUC
ELEVĂ A CLASEI A XI-A, SECȚIA MATEMATICĂ-INFORMATICĂ, BILINGV ROMÂNĂ-GERMANĂ, A OBȚINUT MEDALIA DE ARGINT LA OLIMPIADA INTERNAȚIONALĂ PLURIDISCIPLINARĂ TUYMAADA DESFĂȘURATĂ ÎN PERIOADA 12-20 IULIE 2012 ÎN YAKUTSK, FEDERAȚIA RUSĂ.
ADNANA ESTE ELEVA COLEGIULUI “PETRU RAREȘ” ÎNCĂ DIN CLASA A V-A ȘI A STUDIAT CHIMIA ÎN GIMNAZIU CU DNA. PROF. GABRIELA MATEICIUC, IAR ÎN LICEU CU DNA. PROF. DANA CAPBUN.
Chimia a fost şi este marea mea pasiune. Desigur, un început de acest fel poate părea, la un moment dat, clişeic sau banal. Cu toate acestea, nu găsesc altă formulare care să definească mai explicit bucuria pe care o trăiesc ca pe o recidivă încă din clasa a VII-a. Bucuria de a mă regăsi împlinită într-o lume în care raţionamentul matematic, obiectiv, corespunde vieţii. Pentru că disciplina chimie ne antrenează în practica vieţii. Astfel, având-o în gimnaziu, la „Petru Rareş”, ca profesor şi mentor pe doamna Mateiciuc Gabriela şi ulterior, în liceu, pe doamna Capbun Dana, am reuşit să-mi cultiv pasiunea şi să o transform într-o performanţă pentru care le voi fi mereu recunoscătoare.
Studiul individual şi aplicat a venit în consolidarea celor care, la rândul lor, au muncit cu mine. Nimic nu se compară cu satisfacţia descoperirii propriei minţi şi a forţei cu care exteriorul implică propria minte. E uluitor să înveţi în fiecare zi cum să o iei de la zero. Cum să reclădeşti.
Olimpiada de chimie a însemnat mai mult decât o simplă experienţă. Graţie unui mediu în care m-am înconjurat cu oameni talentaţi şi ambiţioşi, an de an tot mai buni, m-am desprins mereu din cotidianul elevului. Am devenit şi eu ambiţioasă. Motivaţia mea a fost una fermă, niciodată una interesată. M-am hrănit din sărbătoarea olimpiadei şi am aşteptat-o cu aceeaşi convingere că premiul, oricare ar fi el, e garanţia faptului că am fost într-adevar acolo.
Anul acesta am primit o noua provocare. Aşa cum ni se dă tot timpul. Sper că Olimpiada Internaţională din Yakutia care urmează va fi o amintire la fel de vie memoriei mele ca naţionala de anul acesta. La Baia Mare am avut parte de toate… De carte, implicit. De oameni, mai ales. De logică, fundamental.
SABINNE-MARIE ŢĂRANU
Există anumite nuanţe ale vieţii care pretind o expresie. Cuvântul nu pare a le fi suficient. Cu toate acestea, când spun olimpiadă, toate emoţiile fericite se întâlnesc. Sunt în cuvântul olimpiadă oameni, temeri, speranţe, dar, mai mult decât orice, încredere în oameni, în temeri şi, deopotrivă, în speranţe. Olimpiada este acel tip de ambiţie fermă, dar măsurată şi distinsă. E aerul respirat, dincolo de reflex, în ideea că e acelaşi aer… inspirat de toţi cei prieteni. Care ştiu şi înţeleg ce înseamnă, în fapt, depăşirea. Se depăşesc la olimpiadă doar propriile îngrădiri sau marjele absurde ale generalului. În rest, e parcă de prisos să mai adaug. O deconectare de la cotidianul elevului ce merge la şcoală. O întâlnire cu oameni frumoşi, de la an la an, neschimbaţi. O sărbătoare ce educă tradiţia elitei. Tot de la an la an. Şi tot mai mult.
ABSOLVENTĂ A CLASEI A XII-a H, SABINNE ESTE MULTIPLĂ LAUREATĂ A CONCURSURILOR ŞI OLIMPIADELOR NAŢIONALE ŞI INTERNAŢIONALE DE LIMBA ROMÂNĂ. PRINTRE CELE MAI IMPORTANTE PREMII AMINTIM:
– PREMIUL I ABSOLUT ŞI PREMIU SPECIAL LA OLIMPIADA INTERNAŢIONALĂ DE LIMBA ROMÂNĂ ÎN ANUL 2010
– MENŢIUNE LA ACEEAŞI OLIMPIADĂ INTERNAŢIONALĂ ÎN 2011
– MARELE PREMIU AL CONCURSULUI NAŢIONAL DE CRITICĂ LITERARĂ „MIHAIL IORDACHE” – 2012
DATORITĂ ACESTOR PERFORMANŢE, SABINNE A PROMOVAT DEJA (PRIN ECHIVALARE) CU NOTA 10 PROBA SCRISĂ LA LIMBA ROMÂNĂ A BACALAUREATULUI.
CLARA CĂȘUNEANU
CLARA A OBŢINUT ÎN ANUL ŞCOLAR TRECUT PREMIUL I LA ETAPA NAŢIONALĂ A OLIMPIADEI DE LIMBA ROMÂNĂ ŞI MENŢIUNE LA ETAPA INTERNAŢIONALĂ A ACELEIAŞI COMPETIŢII. ÎN ACEST AN ŞCOLAR A PARTICIPAT LA ETAPA INTERNAŢIONALĂ A CONCURSULUI DE LIMBĂ, SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ ROMÂNEASCĂ UNDE A OBŢINUT PREMIUL AL III-LEA, PREMIU CARE ÎI PERMITE ECHIVALAREA PROBEI SCRISE LA LIMBA ROMÂNĂ A EXAMENULUI DE BACALAUREAT CU NOTA 10. ESTE, TOTODATĂ, ŞI BENEFICIAR AL BURSEI GUVERNAMENTALE „MERITUL OLIMPIC”.
Olimpiada Internaţională de Limbă, Cultură şi Spiritualitate Românească mi-a oferit, prin atmosfera propice emulaţiei, şansa unei incursiuni fericite, dar şi răgazul unei autoevaluări, al unei autoscopii exigente. Cu emoţiile strânse cu genunchii la gură, am poposit în inima Maramureşului, la Baia Mare. Oraş frumos, gazde primitoare. Subiectele mi-au provocat imaginaţia şi cunoştinţele, aşteptarea rezultatelor a însemnat emoţie. Rezultatul, dintr-un unghi personal, a venit sub forma unei confirmări aşteptate. Aceea că efortul, perseverenţa şi talentul elevei au fost puse în operă, adică modelate cu măiestrie, de domnul profesor Gheorghe Cîrstian. Cât despre latura socială a evenimentului, am putut să mă bucur de prezenţa, de jovialitatea şi de prietenia unor oameni destoinici în ale Cuvântului, persoane extraordinare din ţară şi din afara graniţelor. Doar în asemenea circumstanţe mi-am dat seama că pielea cuvintelor nu mai e pentru mine doar o frumoasă străină. Îmi amintesc acum de basmele copilăriei. Prinţesele erau obligate să intre într-o altă piele, de floare, de muscă sau chiar de broască. Aceasta pentru ca noaptea, de nimeni văzute, să revină prin magie la vechea înfăţişare. În basmul meu totul e altfel. Cuvintele nu-mi sunt povară, nici secret. Sunt măgulită că am avut privilegiul de a purta pielea cuvintelor, de a simţi la propriu magia olimpiadei. De aceea pot vorbi despre olimpiadă cu bucurie…