2016_DSD2Dacă în primele săptămâni ale acestui an școlar Colegiul Național „Petru Rareș“ îi serba pe cei 52 de posesori ai diplomei de cunoaștere a limbii germane DSD 1, ieri, de Ziua Copilului, a avut loc festivitatea de acordare a certificatelor DSD 2 candidaților care, în decembrie 2015, au susținut acest examen.

Cei 18 candidați (și tot atâția promovați !) au fost felicitați oficial în cadrul unei festivități la care au luat parte Joachim Ferneding, consultant de specialitate al Centralei pentru activitate școlară în străinătate (ZfA), filiala Iași, prof. Daniela Dungeanu, director al Colegiului sucevean, profesorii de germană ai instituției de învățământ, prof. Ramona Greciuc, prof. dr. Anca Zaharia și prof. dr. Mihai Crudu, ultimii doi fiind și cei care, alături de prof. Ella Shlosberg, al cărei mandat s-a încheiat la finalul semestrului trecut, s-au ocupat îndeaproape de pregătirea elevilor în vederea susținerii unuia dintre cele mai grele examene de limbă germană existente la nivel mondial.

Este de remarcat că 11 din cei 18 sărbătoriți au obținut nivelul lingvistic C1, cel mai înalt nivel care se acordă în România printr-un asemenea examen. Această reușită este o premieră și pentru colegiul nostru, cu atât mai mult cu cât ne plasează pentru al șaptelea an consecutiv pe locul I la nivel național, înaintea unor prestigioase licee la care limba germană este limbă maternă.

Activitatea, moderată de elevul Leonard Ostafi (XII F), a cuprins și momente artistice în limba germană, două piese muzicale în interpretarea elevei Medeea Soroceanu (IX F), precum și o piesă de teatru prezentată de Karen Cîrlan (X D), Eliada Cîrlan, Any Zalițchi, Andra Mihăilescu și Daniel Prichici (IX D). Patru elevi dintre proaspeții posesori ai râvnitului certificat, Andra Măciucă, Teona Severin, Victor Iacob și Toma Cazac, au împărtășit colegilor mai mici, potențiali viitori candidați DSD 2, experiențele de învățare a limbii germane, încurajându-i pe toți „să învețe tot ceea ce profesorii le dau de învățat“.

Deutsches Sprachdiplom (DSD) este un examen de limbă germană recunoscut la nivel internaţional care atestă competenţe lingvistice de la nivelul A2 până la C1. Prima treaptă a examenului, DSD 1, confirmă cunoştinţele candidaţilor pentru nivelurile A2/B1, oferindu-le acestora, conform Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi (CECRL), abilităţi fundamentale de exprimare şi comunicare în limba germană. Sesiunea de anul acesta a avut loc în luna martie, cei 60 de participanți așteptându-și emoționați rezultatele.

Treapta a doua a examenului, DSD 2, celebrată în cadrul festivității de ieri, asigură abilităţi avansate de exprimare şi comunicare în limba germană (nivelurile B2/C1), permiţându-le elevilor să se înscrie la o facultate cu predare în limba germană, în ţară sau în străinătate. Acest examen este deja o tradiţie a Colegiului Naţional „Petru Rareş”, organizându-se de peste zece ani şi bucurându-se, în ultimii şapte ani, de o rată de promovabilitate de 90-100%. Acest aspect îi conferă liceului un statut deosebit la nivel naţional, fiind singura instituţie de învăţământ din România ce a reuşit această performanţă, dar şi la nivel european, pregătind tineri apţi pentru a închega o generaţie plurilingvă în plină dezvoltare. Se poate afirma că la liceul nostru este susţinută şi încurajată cu tenacitate învăţarea limbii germane, confirmându-i acesteia statutul de lingua franca a Uniunii Europene.

Prof. Dr. Mihai Crudu




CNPR Suceava