În perioada 20-23 octombrie 2016, un grup de elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava (Crina-Bianca Croitoriu, Maria-Cristina Stasi, Andra Tofan din clasa a 11-a F și Andrei Ciornohuzi din clasa a 12-a F) a participat în Cernăuți, sub îndrumarea prof. dr. Anca-Mihaela Zaharia și a prof. dr. Georgiana Diaconița, la workshop-ul FutureLab Bukowina 2016. Concepută ca un dialog între nordul și sudul Bucovinei, manifestarea a fost organizată de Institutul pentru Cultura și Istoria germană din Europa de Sud-Est al Universității „Ludwig Maximilian” din München în parteneriat cu Centrul Gedankendach din cadrul Universității „Jurij Fedkowytsch” din Cernăuți, Institutul Goethe din Ucraina, Departamentul de Cultură și Media al Guvernului federal german și Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava.

Obiectivele workshop-ului au vizat o serie de aspecte teoretice, precum libertatea presei, etica din mass-media, peisajul mediatic german, ucrainean și românesc, prezentarea modului de realizare a unui interviu, obiective atinse în cadrul dezbaterilor de către dr. Renate Nimtz-Köster, redactor al revistei „Der Spiegel”, dr. Lilia Shutiak, critic literar și jurnalist, profesor de jurnalism online la Universitatea din Cernăuți și dr. Markus Winkler, coordonatorul atelierului de lucru și colaborator științific al Universității din München.

Noțiunile teoretice au fost puse și în practică, participanții având ocazia de a lua interviuri unor persoane reprezentative pentru diferite domenii de activitate din Cernăuți (cultură, educație, politică, ecologie), primind apoi recomandări și îndrumări pentru prelucrarea și editarea informațiilor obținute în vederea publicării interviurilor în presa scrisă și în mediul online.

Atelierul de lucru s-a încheiat cu o excursie în localitatea Voloca, unde participanții au intrat în contact cu reprezentanți ai instituțiilor locale, care i-au familiarizat cu istoria, activitățile, tradițiile și problemele comunității românești de acolo.

Prof. dr. Georgiana Diaconița

Galerie foto

sigla CNPR




CNPR Suceava