Colegiul Național “Petru Rareș” – Academia Europeană Otzenhausen, Germania
Coordonatorul proiectului, Michaella Melinte și elevii Andreea Teodorescu și Octavian Rosu au participat în perioada 17-19 ianuarie în Germania la seminarul pregătitor cu tema: “Running on empty? Young Europeans discuss about economic, political and cultural aspects of the European Union ”. Tema proiectului este interesantă, actuală și provocatoare pentru elevii din cele patru țări participante: Germania, Finlanda, Italia și Romania. Elevii Colegiului Național “Petru Rareș” au participat și anul trecut la acest proiect, Andreea și Tavi au fost oarecum “acasă”, demonstrându-și competențele de socializare, comunicare, de a face propuneri extrem de interesante care se regăsesc acum în program.
Proiectul cuprinde activități cu tematică complexă de la studiul instituțiilor UE la analiza valorilor europene, cum se îmbină “economicul, politicul și culturalul” din fiecare țară participantă cu cele existente în UE. Ași dori să subliniez doar câteva puncte din program care îi vor face mai “bogați” pe toți elevii participanți. Se va discuta despre alegerile Europarlamentare, vom asista la lucrările Parlamentului European în Strasbourg, educația interculturala în contextul integrării Europene, “cine suntem și ce facem” structurat pe sistemul politic, social și cultural, sistemul politic European și influența sa asupra statelor membre. În cele trei zile de lucru s-au analizat fiecare temă din program, unele s-au detailat sau modificat, s-a stabilit exact ce avem de pregătit. Noi am început să ne pregătim de ceva timp, am realizat deja un film cu prezentarea fiecărui elev participant, momentele prezentate la national evening și gala evening: o nunta tradițională românească (de fapt 8 minute de dans aproape profesionist), șapte cântece interpretate la chitara și voce de niște elevi foarte talentați.
Andreea, Tavi ce impresii aveți după seminarul pregătitor?
Seminarul pregătitor de anul acesta s-a axat cel mai mult pe pregătirea temelor și a workshop-urilor care se vor desfășura la Academia Otzenhausen. Subiectele principale ale discuțiilor de anul acesta vor avea ca punct de plecarea cultura, politica și economia fiecărei țări participante. Cel mai interesant la acest seminar pregătitor a fost faptul că fiecare și-a exprimat liber ideile, a spus deschis ce îl interesează în mod special despre o anumită țară și astfel am ajuns să cunoaștem mai bine mentalitatea și ideile elevilor de aceeași vârstă cu noi, dar din alte țări. Luând în considerare și partea distractivă a escapadei noastre, după ore întregi de muncă am avut prilejul să vizitam o parte din Frankfurt am Mein. Pentru mine nu era prima dată, însă am observat că ori de cate ori aș merge, orașul reușește să mă surprindă din nou cu ceva și în același timp să nu mă mai lase să plec. Deși timpul a fost destul de scurt, acest seminar pregătitor m-a făcut să am curaj să mă exprim liber, mi-a dat oportunitatea de a-mi face noi prieteni chiar și din alte tari și astfel abia aștept să ne vedem cu toții în Otzenhausen!
Andreea
Ședința pregătitoare a proiectului a fost o oportunitate de a pune la punct anumite aspecte legate de organizarea seminarului și o modalitate bună de a-mi cunoaște câțiva dintre viitorii colegi de lucru în decursul acestui seminar. Împreună cu reprezentații fiecărei țări participante, fie ei elevi sau profesori, am reușit să organizăm până la cel mai mic detaliu 7 zile de cursuri și workshop-uri în doar câteva ore. Printre multele activități ce vor avea loc pe durata seminarului se numără un flash-mob în Trier, o întâlnire cu euro-parlamentarii la Strasbourg și o ședință cu membrii Tinerii Europeni Federaliști. Această întâlnire a fost o experiență cu totul inedită, deoarece în ciuda oboselii din cauza drumului și stresul de a nu pierde vreun check-in la aeroport, am reușit să punem la cale unul din cele mai reușite seminare care au fost organizate, sunt și vor mai fi.
Tavi