Ziua internațională a francofoniei

Flag_of_La_Francophonie.svg

În data de 22 Martie, două eleve ale Colegiului Național “Petru Rareș”, respectiv Aaniței Iuliana Gabriela și Tofan Teodora, din clasa a 11-a F, însoțite de doamna profesoara de limba franceză Daniela-Irina Melisch, au participat la celebrarea Zilei Internaționale a Francofoniei 2016 organizate de către Ministerul Afacerilor de Externe cu sprijinul Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor francofone din Romania (GADIF) la Palatul Cotroceni, sub înaltul patronaj al Președintelui României. La eveniment au participat șefi ai misiunilor diplomatice și a instituțiilor francofone din Romania, elevi și studenți, cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar, personalități francofone din instituții publice, mediul academic și societatea civilă.
Evenimentul s-a axat in principal pe sublinierea impactului pe care valorile și inițiativele francofoniei îl au asupra tinerilor.
În cadrul discursului au luat cuvântul: Excelenta sa Președintele României Klaus Werner Johannis, Ministrul Afacerilor Externe, Ministrul Educației, Ambasadorul Franței, Președinta Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a României (APF) prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, precum și reprezentanta României la Olimpiada Internațională de Limba Franceză.
“Le pouvoir des mots” (Puterea cuvintelor) a subliniat doamna Chantal Moreno este motto-ul de anul acesta al Organizației Internaționale a Francofoniei.
Conținutul discursurilor prezentate au evidențiat influența pe care francofonia a dezvoltat-o asupra diferitelor domenii de activitate precum afacerile externe, educația și cultura de-a lungul anilor, atât în țară cât și în celelalte state francofone.
Majoritatea oratorilor și-au exprimat încântarea privind vitalitatea limbii franceze în rândul tinerilor, demonstrată de numărul mare de elevi și studenți ale celor 27 de licee bilingve și 32 de universități francofone din țară, prezenți în sală.
A fost pusă în lumina perfecționarea educației prin plecarea și revenirea tinerilor studenți care au lărgit orizonturile deschiderii către nou și a egalității de șanse.
Deviza franceză “Liberté, égalité, fraternité” a fost utilizată în mod frecvent în cadrul evenimentului evidențiind astfel legătura creată între statul român, Franța și celelalte state francofone.
Cele 3 participante în cadrul conferinței desfășurate la Palatul Cotroceni au reprezentat cu succes spiritul francofon sucevean demonstrând încă o dată că limba franceză face diferența.