1. În cadrul programului din săptămâna Școala altfel la clasele a VII-a A și a VII-a B sScoala altfel-a desfășurat o activitate de prevenire a consumului de droguri. Activitatea a fost moderată de un reprezentant al Centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog Suceava, d-na Elena Motoveleț, inspector de specialitate și de d-na doctor Simona Roșu.

    În timpul celor doua ore s-au clarificat unele concepte generale legate de droguri, s-au combătut diverse mituri legate de consumul acestora. De asemenea, a fost utilizat un joc educativ, iar ceea ce i-a încântat în mod special pe copii a fost un exercițiu practic de utilizare a ochelarilor ce ”imită” efectele drogurilor în plan perceptiv.  vezi galerie foto pe www.facebook.com/CNPRSV/

    Prof. Ramona GRECIUC

2. Data: 18 Octombrie 2016, orele 12-16.

Locul activității: Biserica „Sfântul Dumitru” Suceava, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Cetatea de Scaun a Sucevei

Participanți: Clasa a IX-a C și pr. prof. diriginte Justinian Cojocar
Tema: Monumente medievale sucevene

Ziua de 18 Octombrie 2016 a fost deosebită pentru elevii clasei a IX-a C. Au ieșit împreună cu dirigintele lor la plimbare și au vizitat monumete ale orașului Suceava.

Pentru cei mai mulți dintre ei Parcul drapelelor a fost descoperit pentru prima oară. De asemenea, au aflat de Statuia „Bucovina înaripată” sau Monumentul eroilor și martirilor Bucovinei, autor sculptorul Mircea Dăneasa. Cultura lor generală s-a dovedit a fi solidă când copiii au reușit să identifice toate cele 27 de țări după steagurile din parc.

La Biserica „Sf. Dumitru” (1534-1535) au aflat istoricul ei, au admirat picturile, s-au închinat, au descoperit frescele rare și pietrele funerare, au bătut toaca și s-au minunat de ruinele bisericilor vechi, anterioare celei de acum, păstrate încă în apropierea Turnului-Clopotniță a lui Alexandru Lăpușneanu (1560).

Bucurie mare a fost pentru copii trecerea pe la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava. S-au închinat, au cinstit Moaștele Sfântului Ioan, au aflat istoria vieții Mucenicului după explicațiile pr. Justinian, în fața celor 4 fresce mari reprezentative.

Ziua a continuat cu plimbarea frumoasă prin parcul Șipote, spre Cetate. Verdeața din jur, nesperat de multă și vie pentru octombrie, aerul tare, dar atât de curat pentru centrul orașului, poteca atât de prietenoasă cu drumeții, totul a fost în comuniune cu dorința copiilor de a cunoaște cât mai multe și de a se bucura alături de dirigintele lor. După un urcuș destul de ostenitor, o odihnă binemeritată s-a primit la umbra Marelui Ștefan, sus, lângă statuia care străjuiește de departe Cetatea Sucevei.

Cetatea de Scaun a fost vizitată. Recent restaurată, Cetatea i-a încântat pe copii. La fiecare încăpere au avut un istoric prezentat, panouri de informare și, foarte important, obiecte și documente medievale.

vezi galerie foto și videoclip pe www.facebook.com/CNPRSV/

Preot prof. Justinian COJOCARU

3. Clasele 12E, 12I și 9H în vizită la Muzeul Bucovinei. vezi galerie foto pe www.facebook.com/CNPRSV/

4. Cei 12 pași către o viață sănătoasă… cu 9 F ! Punctul de vedere al unui nutriționist față de obiceiurile alimentare specifice vârstei adolescenței. vezi galerie foto pe www.facebook.com/CNPRSV/




CNPR Suceava