Conceptul de sustenabilitate în viziunea elevilor CNPR participanți in proiectul european “Tineret în acțiune” – Otzenhausen, Germania, 2017
Proiectul “Tineret în Acțiune” organizat de Academia Europeană Otzenhausen Germania, cu partenerii: Colegiul Național “Petru Rareș” Suceava România, “Helmi Business College ” Helsinki Finlanda, “MainTaunus Schule” Hofheim Germania, “Instituto Technico Statale Archimede” Modica Italia a avut tema „Sustainability: How do we want to live? Sustainable consumption – no problem?!” și s-a desfășurat în perioada 24 februarie-5 martie 2017.
Echipa Colegiul Național “Petru Rareș” a fost reprezentată de 15 elevi din clasele X-XII și de profesorii coordonatori Mihaela Melinte și Cristian Sălăgean. Pe durata proiectului desfășurat în Germania (Otzenhausen) și Franța (Strasbourg), tinerii au avut ocazia să participe la cursuri și dezbateri pe tema dezvoltării durabile și au împărtășit experiențe diferite referitoare la acest subiect. Protejarea naturii, a mediului înconjurător, reciclarea, utilizarea rațională a resurselor fiecărei țări reprezintă de altfel probleme de un real interes, iar educarea tinerilor în acest sens devine o prioritate europeană, care justifică acest tip de proiect.
Pe lângă elementele teoretice referitoare la politicile de dezvoltare sustenabilă, proiectul a inclus și elemente practice, exemple concrete de societăți și firme care pun în practică principiile referitoare la acest concept, exemple care au fost prezentate în cadrul unei vizite organizate în Saarbrucken.
În calitate de cetățeni europeni, echipele implicate în proiect au avut de asemenea posibilitatea de a vizita și a înțelege funcționarea a doua instituții europene importante cu sediul la Strasbourg, și anume Parlamentul european și Consiliul Europei. A fost o ocazie unică pentru a intra în contact cu persoane care lucrează în cadrul acestor instituții și a adresa întrebări referitoare la activitatea acestora.
În sfârșit, proiectul Tineret în acțiune a reprezentant pentru cele patru echipe șansa de a cunoaște tineri din alte țări, de a lega prietenii, de a schimba experiențe și opinii, de a afla lucruri noi despre culturile și civilizațiile celor patru țări participante. Seara națională și Gala evening au fost două evenimente care au încântat participanții prin momentele artistice oferite de fiecare echipă precum și mâncărurile tradiționale delicioase.
Participarea la acest proiect a însemnat, pentru fiecare dintre participanți, o experiență unică, o modalitate de a cunoaște locuri și oameni noi, de a simți cu adevărat ce înseamnă să fii cetățean european, cu drepturi și îndatoriri egale.
Prof. Melinte Mihaela
Prof. Sălăgean Cristian
GALERIE FOTOGRAFII