Alimente pentru o viaţă lungă

De ce? De ce oare nu alegem să trăim o viaţă lungă şi sănătoasă? De ce nu alegem să fim „perfecţi” pentru 80 de ani?

Ce am putea face, atunci, în privinţa asta?

Am putea începe o viaţă sănătoasă cu alimentaţie sănătoasă, cu un comportament sănătos, cu o minte sănătoasă.

Alimentele sănătoase sunt considerate acel izvor al tinereţii fără bătrâneţe. Alimentele sănătoase sunt: fructe, legume, carnea şi produsele lactate. Dar nu este de ajuns să ştim toate acestea, ci este importantă consumarea a diferite alimente aparţinând grupelor alimentare de bază.

Să vorbim despre fructe!

Fructele sunt cunoscute ca alimente sănătoase care ne apară de boli în multe feluri: în primul rând ele cresc pofta de mâncare prin suculenţa lor, savoare şi aromă, stimulând apetitul. Sunt bogate în fibre şi sărace în calorii. Conţin o mare cantitate de apă, fiind considerate purificatori ai sângelui şi constituie una dintre cele mai bune surse de vitamine şi minerale. Sunt îndulcitori naturali şi reglează digestia. Au valoare energetică şi ne ajută la menţinerea greutăţii corporale prin conţinutul redus în calorii şi ridicat în apă.

Românii afirma că: „un măr pe zi, ţine doctorul departe!” De ce?

Pentru că merele sunt bogate în vitamina C  şi fibre solubile. Sunt excelente pentru inimă şi circulaţie; mai conţin pectină, care ajută la eliminarea colesterolului şi protejează organismul de poluarea mediului. Vitamina C ajută la buna funcţionare a sistemului imunitar şi la eliminarea plumbului şi a mercurului din organism. Sunt eficiente din toate punctele de vedere. Ele contribuie la scăderea tensiunii arteriale si conţin fructoză, un zahăr care se digeră lent şi menţine la un nivel echilibrat cantitatea de zahăr din sânge.

Deci… Noi nu putem trăii veşnic, dar putem avea o viaţă lungă, sănătoasă şi frumoasă dacă avem grijă de noi!

 

Miron Emanuela, a-IX-a I

 

 

SĂ  MÂNCĂM  SĂNĂTOS !

La orele de Educaţie pentru sănătate invăţăm că „Piramida alimentelor” prevede un regim alimentar echilibrat, bazat mai ales pe legume şi fructe, aflate la baza piramidei, şi porţii mai mici din produsele alimentare de care organismul nostru are mai puţină nevoie, precum: grăsimile şi zahărul.

“ Sfatul medicului” ne recomandă  un regim alimentar echilibrat care  prevede un consum de :

33% fructe şi legume. Consumul unei cantităţi însemnate de fructe şi legume este foarte important deoarece ajută la îmbunătăţirea stării generale de sănătate, reducând în acelaşi timp riscul apariţiei  bolilor cardiovasculare. Din fructe şi legume organismul absoarbe vitamina A, vitamina C, acid folic şi minerale precum: fierul, calciu si magneziu.  Aceste produse au un conţinut scăzut de grăsimi şi sodiu, şi sunt o sursă eficientă de fibre, şi asigură un echilibru în rândul nutrienţilor vitali pentru organism.

33% pâine, cereale şi cartofi. Aceste alimente sunt o sursă eficientă de fibre, complexul vitaminic B, calciu şi fier. Pentru o cantitate mai mare de fibre pot fi  consumate cerealele integrale şi produsele din făină integrală. Alimentele care fac parte din această grupă: orezul, pastele, cartoful dulce, bananele etc.

12% carne, peşte şi alte produse ce conţin proteine. Carnea, peştele, ouăle, fasolea, nucile fac parte din acest grup. Acestea sunt elemente importante pentru o dietă echilibrată deoarece conţin proteine, vitamine şi minerale – fier, zinc şi vitamina B12.

12% lapte şi produse lactate. Calciul, un mineral vital pentru sănătatea oaselor, proteinele şi importante vitamine, precum: A, B12, B2 şi D, se găsesc în lapte şi în produsele lactate.Încearcă să consumi varianta fără grăsimi, cum ar fi: lapte degresat sau semi-degresat, iaurt cu un procent scăzut de grăsimi şi brânză cu o cantitate redusă de grăsimi.

9% grăsimi şi zahăr. Untul, uleiul, margarina, crema pentru prăjituri, chips-urile şi marea majoritate a băuturilor fac parte din aceasta grupă. Este recomandat să fie consumate ocazional şi în cantităţi reduse.

Noi suntem elevii clasei aIXa I, profilul ştiinţele naturii şi vă propunem  să înlocuiţi gustările cu fructe. În felul acesta vă asiguraţi vitaminizarea organismului şi reduceţi substanţial aportul de calorii şi toxine din alimentaţia voastră.

Vă invităm să vă alăturaţi campaniei noastre “ SĂ  MÂNCĂM  SĂNĂTOS“!

Clasa  a IX a I, ştiinţele naturii

 

 

 

 




CNPR Suceava