Elevi din clasele bilingve de matematică-informatică-germană (11F) și filologie-germană (11B), ce urmează să susțină DSD-ul au participat la cel mai mare proiect de până acum al PASCH-Initiative, în colaborare cu Zentralstelle für das Auslandsschulwesen, Ministerul de Externe German, Institutul Goethe, DAAD și Conferința Ministerelor de Cultură din Germania.
Elevi din România, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Croația, Slovacia, Ucraina, Ungaria, Austria și Germania au lucrat timp de doi ani împreună la proiectul multinațional “Donau verbindet”.
Finala proiectului a avut loc în perioada 21-25 mai 2013 la Constanța, gazdă fiind Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”. În cadrul finalei a fost prezentată o expoziție organizată de școli din toate țările prin care trece Dunărea, prezente la eveniment. Au participat reprezentantii instituțiilor școlare din proiect, conducătorul proiectului, dl. Michael Habenbacher (Consultant de specialitate pentru Bulgaria), toți consultanții de specialitate din România și din celalalte țări, directorii colegiului, precum și inspectorul general din Ministerul Educației Naționale, dl. Sorin Giurumescu, profesori din Germania și România și, bineînțeles, elevii.
Reprezentanții Colegiului Național “Petru Rareș”: Adelina Bejinaru, Magda Jureschi, Diana Papuc, Eduard Ani, Flavius Cojocariu, Ștefan Lahman, Adrian Lupașcu și Andrei Vizeteu au realizat, împreună cu profesoara lor de germană, Ella Shlosberg, trei filme pe durata celor doi ani în care s-a desfășurat proiectul: “Selma Meerbaum-Eisinger-Ein Tagebuchfilm” (Selma Meerbaum-Eisinger-Un film jurnal), “Das Schicksal der Juden aus Suceava in der Bukowina” (Destinul evreilor din Suceava în Bucovina) și un film despre întâlnirea internațională organizată pentru realizarea proiectului la Timișoara. Cristiana Lucaci a câștigat un concurs de literatură și o bursă în Germania.
Filmul “Selma Meerbaum-Eisinger – Ein Tagebuchfilm” a fost prezentat la Constanța, în cadrul unei expoziții realizate de elevii colegiului nostru.