Afis_Intilnirile_Alecart_FILITDeschisă colaborării cu tineri din toată țara, revista de atitudine culturală ALECART este singura apariție jurnalistică din mediul preuniversitar care are la bază munca de redacție într-o echipă extinsă în mai multe licee din județe diferite: Colegiul Național de Artă “Octav Băncilă” din Iași, Colegiul Național Iași, Colegiul Național “Petru Rareș” din Suceava.

Asociația ALECART este parteneră a Concursului Național de Jurnalism Cultural “Mihail Iordache”, manifestare organizată anual la Suceava de Colegiul Național “Petru Rareș” și ISJ Suceava, sub egida MEN.

Asociația ALECART este parteneră (sub genericul “Întâlnirile ALECART”) a Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri – FILIT, ediția I, manifestare de anvergură organizată la Iași, în perioada 23-27 oct. 2013.

Coordonatorii proiectului ALECART: prof. Emil Munteanu, prof. dr. Nicoleta Munteanu, prof. Gheorghe Cîrstian, graphic designer Virgil Horghidan, lector univ. dr. Roxana Patraş.

Redacția: Alexandra Masgras – “Băncilă”, redactor-șef; Anastasia Gavrilovici – “Petru Rareș”, redactor-şef adjunct; Larissa Danilov – “Băncilă”, redactor-şef adjunct; Iulia Ştreangă – “Național”; Monica Meg – “Național”; Leonard Ostafi – “Petru Rareș”.

Subredacția “Petru Rareș”: Adela Căşuneanu, Magda Dincu, Raluca Râmbu, Bianca Dumencu, Iasmina Răceanu; prof. Gheorghe Cîrstian (redactor coordonator).

Revista și-a propus să ofere tinerilor posibilitatea de a se întâlni și a dialoga deschis cu scriitori, regizori, critici și istorici literari, traducători, critici de artă, alți formatori de opinie, exersând astfel spiritul critic și imaginația creatoare.

Primul număr a fost editat în 2008 și de atunci revista a obținut, în fiecare an, Titlul de Laureat la faza națională a Concursului de Reviste Școlare și Jurnalism. În același timp, publicația a fost premiată de revistele “Convorbiri literare” și “Cronica”, iar redactorii ei au fost invitați la TVR1 (emisiunea Garantat 100%), TVR Iași și TeleM (emisiunea Idei pe contrasens), la posturi locale de radio și televiziune.

În parteneriat cu Casa de Cultură a Municipiului Iași “Mihai Ursachi”, redactorii ALECART au editat “Gazeta liceenilor”, publicație expusă în Parcul Copou.

Foștii redactori, în prezent corespondenți ALECART, sunt studenți merituoși la universități de prestigiu din țară și din străinătate.

Receptarea favorabilă în cele mai importante reviste culturale ale momentului, precum “România literară”, “Observator cultural”, “Dilema veche” sau “Ramuri”, certifică valoarea publicației:

“În revista ALECART, veți găsi nu doar recenzii, cronici de film, interviuri şi reportaje culturale extraordinar scrise, dar mai ales un discernământ care e din ce în ce mai rar în presa noastră culturală.” (“Dilema veche”)

“Revista ALECART reprezintă unul dintre cele mai serioase şi mai bine coordonate proiecte ale liceenilor români.” (“Observator cultural”)

 

Multiplu de cultură, revista ALECART stă sub semnul unei evidente omogenități conceptuale, în relație deschisă cu diversitatea domeniilor abordate. Fără orgolii neavenite, dar cu prospețimea firească a redactorilor ei, revista deschide calea unei comunități funcționale prin cultură, “Generația ALECART”.

 

Detalii: www.alecart.ro, alecart.wordpress.com

Corespondență: redactia@alecart.ro; gheorghe.cirstian@gmail.com

N.B. A apărut nr. 11 al revistei ALECART, număr special FILIT. Revista poate fi descărcată de pe site: www.alecart.ro

 

 




CNPR Suceava